Mikä Syntisten pöydässä houkutti-analyysi kirkon viraalivideosta

Alkuperäinen kuva: Warner Music Finland/ Jirina Alanko

Nuorten pappien tekemä musiikkivideo Erika Vikmanin tutuksi tekemästä laulusta Syntisten pöytä sai pääsiäisen aikana muutamassa päivässä lähes 300 000 katselukertaa YouTubessa. Tämä on kirkon viestinnän on selkeä onnistuminen. Näin laaja menestys oli minullekin iloinen yllätys. Menestys ei kuitenkaan syntynyt sattumalta. Laadin listan asioista joissa, videon tuottanut tiimi teki mielestäni mainioita valintoja.

1. Populaarikulttuurin hyödyntäminen

Moni jakaa suotta musiikin maalliseen ja pyhään, mutta usein nimenomaan aivan suotta. Syntisten pöytä olisi helppoa luokitella riettaaksi tai paheiden ylistyslauluksi, mutta tämä versio toi aivan uuden perustellun näkökulman lauluun. Lauletaanhan biisissä muun muassa murretusta leivästä ja siinä sanaillaan, porteista joilta ei käännytetä. Tarvitsemme tuttuja ja merkityksellisiä tarinoita linkitettynä kristilliseen maailmaan. Toisaalta voi sanoa, että laulussa käy ilmi miten kristillinen käsitteistö läpileikkaa kultturiamme.

2. Tekijänoikeuksien hoitaminen alusta asti

Videon tekijätiimi oli alusta alkaen yhteydessä tekijätiimiin, artistiin ja levy-yhtiöön. Kaikki kolme tahoa olivat suostuvaisia yhteistyöhön ja nimetty kohtuullinen korvaus maksettiin. Videon yhteyteen merkittiin myös tieto oikeuksien omistajista ja siitä, että projekti tehtiin hyvässä yhteisymmärryksessä. Videosta teki helpomman toteuttaa päätös käyttää alkuperäistä äänitystä eli tehdä laulu ns. play backina. Näin säästettiin aikaa ja rahaa.

3. Laaja yhteistyöverkosto edesauttoi

Idea syntyi ja kehittyi tiettävästi Facebookin Suomen ev. lut. kirkon nuorehkot työntekijät -ryhmässä ja lopulta tekijöitä löytyi muun muassa Tampereelta, Imatralta ja Helsingistä. Eräs keskeinen asia oli myös editoijan löytäminen somen avustuksella Imatran seurakunnasta. Kirkon viestijät -ryhmästä ilmaantui lukuisia henkilöitä auttamaan videosta tiedottamisessa ja erityisesti vinkkaamaan eri medioihin, että tällainen viraalivideo on tehty rikastamaan kirkon pääsiäistarjontaa. Tampereen seurakunnat tarjosi vielä YouTube-kanavansa julkaisualustaksi. Erika Vikman kävi itsekin kommentoimassa videota positiiviseen sävyyn.

4. Momentum oli kohdallaan

Pääsiäinen on maallistuneessakin yhteiskunnassa tavallista otollisempi ajankohta kirkollisille projekteille. Tarkka teologi ajattelisi, että kiirastorstai on juuri se h-hetki, jolloin teema on kirkkovuodessa ajankohtainen. Video oli tarkoitus julkaista juuri tuolloin, mutta käytännössä video ”karkasi” jo aiemmin julkisuuteen. Tämä ei ole mikään synti, sillä harva elää kirkkovuotta niin päivälleen, että olisi tästä mielensä pahoittanut. Video tarvitsi aikaa nousta kunnolla näkyviin ja sitä katsottiinkin eniten juuri kiirastorstaina.

Samalla momentumilla yritin minäkin viestiä Ahtitwaarna-sarjassa.

4. Totisesti ylösnousi, mutta pilke silmäkulmassa

Kirkolla on jostain syystä vuosituhantinen tosikon maine. Vaikka ehtoollista kuvattiin videolla kunnioittaen ja sen merkitystä korostaen, niin käsikirjoitukseen oli esimerkiksi mahtunut kohtaus, jossa ”kiellettyä hedelmää” juostaan kirjaimellisesti karkuun. Haudanvakavalta kirkolta ei tämä video olisi toteutunut.

5. Spontaani työtapa

Idea syntyi verkkokeskustelussa, mutta asiaa ei viety työryhmiin, pohdintaan, kaikkien esimiesten hyväksyttäväksi vaan toimeen ryhdyttiin turhia viivyttelemättä. Kohderyhmäläiset tekivät omalle kohderyhmälleen, esimerkiksi kaltaiseni keski-ikäisen valuvikaisen körttipapin läsnäolo olisi voinut olla vain haitaksi. Miesten puuttumista videolta en pidä merkittävänä asiana, joku tästä kuitenkin mielensä tiettävästi pahoitti. Hyvä on huomata, että kyseessä ei ollut ainoastaan pappien projekti, vaan videota tekemässä tai sen menestystä edistämässä oli myös joukko muita kirkon toimijoita. Esimerkiksi tietääkseni Imatran seurakunnan nuorisotyönohjaaja Tomi Hämäläinen kantoi ison vastuun editoinnista.

6. Analyysin tarve tajuttiin

Olen vetänyt projektia, jonka tuloksena syntyi Salla Rannan toimittama Pop-up-kirkko -ekirja. Eräs kirjan opeista oli, että projekti käydään jälkikäteen läpi ja otetaan onnistumisesta ja erityisesti haparoinneista opiksi seuraavaa kertaa varten. Olisiko tämä onnistuminen toistettavissa jo jouluna?

Videon menestystekijöitä ruoditaan verkossa kirkkohallituksen järjestämässä seminaarissa toukokuussa. Mitä tästä opimme? Miksi ihmeessä juuri tämänkaltainen musiikkivideo menestyi esimerkiksi monien kalliimpien ja työryhmissä suunniteltujen vastaavien sijaan? Näiden teemojen pariin käydään torstaina 6.5. kello 13-14.30 Zoom-workshopissa. Mukana ovat videon tekijät ja monta muuta fiksua ihmistä.

Osallistuminen tästä linkistä. Meeting ID: 427 997 7572. Passcode: EHb7UJ

Listaa voisi varmasti täydentää? Unohtuiko jotain tai oletko jostain väitteestäni eri mieltä?

One thought on “Mikä Syntisten pöydässä houkutti-analyysi kirkon viraalivideosta

  1. Hyvä analyysi, kiitos! Voi hitsi, miten ihailen ja kiitollisena seuraan kirkon nuoren polven raikasta, reipasta, vapautunutta otetta ja syvällistä Kristuksen ja armon sanoman välittämistä. Olette upeita.

    Tykkää

Jätä kommentti