Kuka on kirkon kasvot mediassa?

Photo by Tapio Haaja on Pexels.com

Kotimaa-lehti on selvittänyt jo useamman vuoden ajan, mikä on journalistiraadin valinta vuoden merkittävimmäksi uskontouutiseksi. Tänä vuonna mainintoja saivat Helsinki Priden ympärillä käyty keskustelu, Notre Damen tulipalo sekä piispa Teemu Laajasalon ja puoluejohtaja Jussi Halla-ahon kohtaamisesta Jyväskylän Kirkkopäivien tilaisuuden yhteydessä käyty sananvapauskeskustelu. Valinta oli kuitenkin loppuvuodesta koulujen joulujuhlista noussut kohu. Uskon, että sillä oli osansa, että keskustelu oli vielä tuoreessa muistissa. En silti kiistä valintaa.

Sosiaalisen median kuvioissa ihmiset ovat suuria organisaatioita kiinnostavampia. Siksi olenkin viestijänä pohtinut, en vuoden uskontouutista, vaan sitä, kuka tai ketkä olivat kirkon kasvot kotimaisessa mediassa vuonna 2019. 

Seuraan ja teen mediaa, saan päivittäin raportit sähköpostiini kirkon medianäkyvyydestä. Toki täytyy myöntää, että työpaikkani vuoksi saamani otos on varsin pääkaupunkiseutukeskeinen. Kun pohditaan kirkon kasvoja, kyse ei ole pelkästään kirkon työntekijöistä. Kaikki kirkon jäsenet ovat myös kirkon kasvot tässä maailmassa. Seuraavassa pohdin kuitenkin työntekijälähtöisesti, kenen kasvot kirkko sai vuonna 2019.

Varsinkin Helsingissä kirkkoherrat ovat nostaneet mediaprofiiliaan positiivisella tavalla. Taustalla vaikuttaa osin se että, piispa Laajasalo on tahtomattaankin osittain haudattu kirkkopoliittisiin vääntöihin. Arkkipiispa ja Espoon piispa ilmeisesti vielä totuttelevat uusin työtehtäviinsä. Kari Mäkinen ja Irja Askola ovat aloittaneet eläkepäivänsä paastoamalla mediajulkisuudesta. Eero Huovinen on yhä silloin tällöin keskustelussa mukana, mutta piispojen rintama on käynyt kapeaksi. 

Yhteiskunnallisesti valveutuneen pappeuden airuena vielä hiljattain toiminut pastori Marjaana Toiviainen eli 2019 yksityisempää ja mediahiljaisempaa elämänvaihetta, se hänelle sallittakoon. Kai Sadinmaa on ollut otsikoissa, mutta perfomanssiensa sijaan enemmän kelpo vastaanoton saaneen hautausmaakirjansa ansiosta.

Median peilissä näkyy monia kirkon henkilöitä. Tuomiorovasti Satu Saarinen murtaa mielikuvaa etäisestä ja vaikeasti lähestyttävästä kirkosta erityisesti Oulun hiippakunnan alueella. Kirkkoherra Heikki Arikka tekee Malmilla suurta muutosta ja on marssittanut työntekijöitään julkisuuteen ja viestintään on panostettu. Hyvä työ on alkanut kantaa toivottua hedelmää.

Tutkijatohtori ja pastori Panu Pihkala tunnetaan esimerkiksi ympäristöahdistuksen ja ekoteologian taitavana tieteilijänä. Hänen osaamisellaan lienee jatkossakin merkittävä tarve ja kasvot tullevat yhä useammille tutuiksi. Tampereella Jussi Laine kollegoineen rakentaa uudenlaista kansan tuntoja kuuntelevaa kirkollista läsnäoloa.

Mutta kuka on mielestäni kirkon kasvot 2019? Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala on tässä vertailussa muita päätä pidempi. Vaikka Kanala on joutunut tiukkoihinkin paikkoihin, esimerkiksi negatiiviseen valoon vastaamaan sanoistaan ns. roasting-tapauksessa, hän on ollut selkeästi kirkon näkyvin hahmo. 

Syitä onnistumiseen on useampia. Eräs keskeinen syy on, että hän ottaa kirkossa usein ”vain viihteeksi” tuomitut asiat tosissaan, muttei liian vakavasti. Avaamalla kirkon ovet jalkapallon ja jääkiekon kisakatsomoiksi hän on löytänyt kirkoista karkotetun yleisön. Tarkkaavainen huomaa, että Kanala livauttaa ”hömpän” keskelle aina muutaman sanan kirkosta ja uskosta. Ottamalla riskin ja suostumalla Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan asiantuntijaksi, Kanala on tervetullut satojentuhansien suomalaisten olohuoneisiin ja lukuisten työpaikkojen kahvipöytiin. Kirkon sanomaa hän ei ole julkisessa roolissaan unohtanut.

Joulun välipäivinä televisiossa nähtiin kirjailija Jari Tervon toimittama dokumenttisarja Mauno Koiviston tiestä tasavallan presidentiksi. Siinä merkittäväksi Koiviston presidenttiyteen johtaneen kansan suosion osasyyksi katsottiin hänen rennoksi tulkittu esiintymisensä televisiossa viihdeohjelmassa Jatkoaika. Televisiokarismalla oli osansa toki myös Teemu Laajasalon polussa piispaksi. Nyttemmin hän on luopunut tv-rooleista, tätä päätöstä voisi kenties pohtia uudelleen?

Kanala työskentelee kirkkoherrana liberaaliksi moititun Helsingin ytimessä, mutta hänessä on paljon koko kansan Karia. Kanala ei peittele taustaansa. Hänen puheistaan käy ilmi, että hän on kioskikauppiaan poika pieneltä keskipohjanmaalaiselta paikkakunnalta, Halsualta. Harvoin kuulee syytettävän, että näkyvyys olisi mennyt hänellä päähän.

Tapaa en aio kirkon kasvojen valinnasta itselleni ryöstää. Ehkä Kotimaa, Kirkko ja kaupunki tai vaikkapa Kirkkohallitus ottavat ensi vuonna valinnasta kopin?

Ps. Kuka muuten sai Kirkon viestintäpalkinnon 2019?

2 vastausta artikkeliin “Kuka on kirkon kasvot mediassa?

  1. Kanala on kieltämättä ollut paljon esillä. Onko julkisuus itseisarvo? Onko se Kanalan tapauksessa lisännyt kirkon sanoman uskottavuutta vai ei, se onkin toinen asia. Henkilökohtaisesti en näe kovin uskottavana, että pappi promoaa testiavioliittoja ”Ensi treffit -alttarilla” -ohjelman kautta. Mielestäni se on aika kaukana kristillisestä avioliittokäsityksestä ja antaa kuvan ettei pappi itselään usko siihen. Asiasta saa toki olla eri mieltä.

    Tykkää

    1. Kiitos asiallisesta ja ytimeen menevästä kommentista! Julkisuus ei ole itseisarvo, mutta se miten käyttää julkisuutensa on keskeistä. Alussa parit siivilivihitään, ensitreffit eivät varsinaisesti ole alttarilla. Toki Kari on valitsemassa pareja ja siksi mukana formaatin hengessä. Minusta hänen keskeinen ja paras antinsa on kuitenkin parien kohtaamisissa matkan varrella, niissä hän onnistuu. Uskon, että kirkon parisuhdeneuvonta saa välillisesti tästä hyötyä, tosin Karia ei ole tähän työhön virallisesti koulutettu. Usein kuitenkin sielunhoidollisiin keskusteluihin liittyvät myös parisuhdeasiat.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s