Viisi asiaa joita suosittelen Jerusalemissa

1. Katsele Helvettiä

Jerusalemin eteläpuolella Länsirannalla sijaitseva pienimuotoinen Hinnomin laakso tunnetaan historiasta paikkana jossa uhrattiin lapsia epäjumalana pidettynä Moolokille.  Se toimi aikoinaan myös Jerusalemin kaatopaikkana. Paikan nimi on kreikaksi Gehenna ja se on Jeesuksen kielenkäytössä kristinuskon helvetin esikuva.

Kävelin eräänä iltana muurin reunan läheltä kohti Jaffon porttia ja näin Gehennan. Totta puhuen, ei se pahalta näyttänyt, mutta voinpa sanoa senkin nähneeni. Teologina hymähdän aina kun ohitan Olarissa skeittipuiston vieressä kotimaista tuotantoa olevan roskissäiliön tuotenimeltään Molok. Roskiksen nimi johtuu siitä, että Moolokin kidan väitettiin olevan pohjaton. 

2. Kahlaa pimeässä vesijohdossa 533 metriä

Hiskian vesijohto kulkee Daavidin kaupungin pohjoisosan itäpuolella sijainneelta Gihonin lähteeltä suhteellisen epätasaista reittiä noin 533 m Siloaminlammikkoon, joka sijaitsi Daavidin kaupungin alapuolella. Tunneli hakattiin kallion läpi molemmista päistä yhtaikaa, niin että louhijat kohtasivat toisensa keskellä. Tunneli on insinööritaidon mestarinäyte, sillä korkeusero tunnelin molempien päiden välillä on vain 32 senttimetriä. Kahlatessa vesi nousee korkeimmillaan polven korkeudelle ja pidemmät joutuvat kulkemaan ajoittain kyyryssä taskulamppujen valossa täysin pimeässä eteenpäin.

Mikkeliläinen pappi Urpo Karjalainen on tunnettu Israelin ystävä, matkanjohtaja. Hän on kirjoittanut useampia kirjoja juutalaisuuteen ja Raamattuun liittyen. Tuorein teos, Lupauksen lapset — syntiinlankeemuksen kulttuurihistorian vaiheilta ilmestyi Herättäjä-Yhdistyksen kustantamana kesällä 2019.

3. Tutustu ihmiskunnan varjopuoleen

Yad Vashem -museo on omistettu holokaustin juutalaisille uhreille. Vaikka saattaisi tuntua, että tunnet jo tarinan ja tapahtumat,  muistiin palauttaminen auttaa, ettei sama toistuisi.

Mieliala ei museossa kohennu, mutta loppujen lopuksi näyttelyiden pohjavire on elämää kunnioittava ja toiveikas. Matkaopastamme lainaten, kyse ei ole niinkään miksi Jumala salli pahan, vaan miksi ihmiset sallivat holokaustin tapahtua. Voit tutustua myös Yad Vashemin tarjontaan verkossa. 1939: Jewish Families on the Brink of War -näyttely kertoo tusinan juutalaisen perheen kokemuksista toisen maailmansodan alkaessa. 

4. Luovu lihanhimosta

Kotioloissa olen melko estoton lihansyöjä, vaikka olen lisännyt hedelmien, juuresten ja vihanneksien osuutta ruokavaliossani merkittävästi. Nämä kaikki maistuvat Israelissa aivan erilaisilta. Syynä varmaan on se, että täällä ne ovat enemmän lähiruokaa. Olen ehtinyt maistaa Vanhassa kaupungissa sekä kasvisfalafelin, että kananlihalla täytetyn vastaavan. Näistä ensimmäinen oli taivaallisen hyvä ja kaiken lisäksi vielä halvempi. Mausteitakin kannattaa kokeilla rohkeasti, vaikka paikallinen ruoka onkin usein suomalaista vahvemmin maustettua.

5. Helle ja sauna sopivat yhteen!

FELM-keskuksen sauna on harvojen herkku, mutta saunoja suomalaisessa merkityksessä lie muuallakin Pyhällä maalla. Voisi luulla, että tarvottuaan päivän lähes helteessä ei lisää kuumuutta kaipaa, mutta voin todistaa tämän luulon vääräksi. Sauna sopii Lähi-Itäänkin mainiosti. Virkistävä kokemus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s