Muuttuva ja pysyvä Raisio

Loma tarjoaa mahdollisuuden penkoa arkistoja. Kymmenen vuotta sitten teol. yo.  Ahonen oli seurakuntaharjoittelussa lapsuutensa Raisiossa. Kirjoitin ensimmäisen lehdessä julkaistun hartaustekstini.

Raision kirkon kirkkosali. Lähde: Saaristonrengastie.fi

Muuttuva ja pysyvä Raisio

Seurakuntaharjoittelu on antanut minulle mahdollisuuden palata Raisioon ensimmäisen kerran pidemmäksi ajaksi sitten poikavuosieni. Ehdin asua ja käydä koulua täällä kahdeksantoista vuotta. Harjoitteluni myötä olen jo ehtinyt käydä monessa tutussa paikassa, kuten entisellä ylä-asteellani Vaisaaressa, ja nähdä  miten Raisio on kehittynyt. Ymmärrän toki, että kaupungin pitää muuttua ja uudistua, mutta moni tuttu asia ei ole kuten ennen. Tuntuu kuin joku olisi luvatta vaihtanut keskustan, rakentanut sinne uusia taloja ja tietä sinne, missä ennen oli vain kinttupolkuja. Raisiolaisiakin näyttää olevan enemmän.

Kaiken tämän muutoksen keskellä on kuitenkin yksi paikka, josta hohkaa tuttuus ja turvallisuus: vanha kirkko seisoo yhä ylväästi paikallaan. Osallistuin viime sunnuntaina pitkästä aikaa messuun kotikirkkossa ja mieleeni valtasivat vanhat rippikoulu- koulukirkkomuistot. Tässä rakennuksessa olen monen monta ikimuistoista hetkeä. Sydämessäni liityn vuosisataiseen ketjuun niiden raisiolaisten kanssa, jotka ovat juhlistaneet elämänsä taitekohtia juuri tämän katon alla ja täällä kokoontuvan seurakunnan keskuudessa. Kuinka monet kasteet, konfirmaatiot, häät ja hautajaiset Raision kirkon seinät ovatkaan todistaneet? On turvallista tietää, että myös tulevat raisiolaiset sukupolvet tulevat tänne juhlistamaan elämänsä kohokohtia. Kirkossa kohtaavat menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus.

Toki kirkkoakin pitää uudistaa ja peruskorjata. Mutta usein näiden korjausten myötä saadaan esille asioita, jotka todistavat vahvasti kirkon pysyvyydestä verrattuna ihmiselämän katoavaisuuteen. Viime kerralla kun kirkkoa peruskorjattiin, asetettiin esille muutamaa vuosikymmentä aiemmin löydetyt hautakivet, eräiden arvioiden mukaan Suomen vanhimmat.

Raisio kasvaa ja kehittyy. Muuttavassa kaupungissa on, Luojan kiitos, jotain pysyvyyttä edustavaa: kirkko keskellä kaupunkia ja seurakunta sen sylissä.

Kaupunkiuutiset 19.5. 2004

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s